Over ons

Hoi! Ik ben Franca Voorbergen. Op 12 jarige leeftijd begon ik met het bespelen van een orgel en kreeg les op de muziekschool in Weert. Na een geslaagde auditie ging ik 4 jaar later studeren aan het Brabants Conservatorium met als hoofdvak Orgel en bijvak piano.

Tijdens mijn studie raakte ik steeds meer geïnspireerd door elektronische toetsen, keyboards, synthesizers, maar ook de Rhodes piano. Het was dus een logisch gevolg dat ik na de studie orgel te hebben afgerond, nog een studie keyboards ben gaan doen.

Na het conservatorium ben ik nog les gaan nemen op het gebied van jazz orgel, bij niemand minder dan Leon Kuijpers. Ook ben ik in allerlei formaties gaan spelen (pop/rock jazz bands) en tegenwoordig speel ik vooral met mijn band Boogie Busters en trio Bits&Pieces.

Daarnaast heb ik een periode gespeeld in de productie “Sathurday Night Fever”. Een prachtige ervaring om deze musical mee te spelen als toetsenist.

Lesgeven

Sinds mijn studie geef ik al les aan leerlingen in groepjes en privé, en geef ik bandcoaching.

Het is steeds weer leuk om te kijken hoe je elke leerling afzonderlijk kunt benaderen en het beste uit iemand te krijgen. Lesgeven is meer dan alleen elke week met een boekje onder de arm je liedjes komen afdraaien. Het is een spel van onderling vertrouwen, enthousiasme voor de muziek en ingaan op de interesses en belevingswereld van de leerling. Dat maakt dat het elke keer weer leuk is om te ervaren hoe fijn het is als er iets lukt, als een leerling trots is op vorderingen of een leuk liedje wat hij of zij kan spelen.

Heroes

Jazz is de muziek waar ik me helemaal in kan vinden. Ik hou van het samenspel, elk optreden is anders, niks staat vast — zoals dat bij pop of klassiek wel het geval is.

Een aantal helden van mij wil ik graag als voorbeeld laten zien:

George Duke

Helaas is George Duke niet meer onder ons. Hij heeft echt vorm gegeven aan het gebruik van allerhande keyboards en technieken en dat op zo’n leuke grappige muzikale manier, dat je zin krijgt om te spelen als je hem ziet en hoort spelen.

Herbie Hancock

Deze fantastische pianist speelt ontzettend mooie solo’s met heel veel gevoel. Ook heeft hij veel gedaan om de synthesizer in de jazz te introduceren.

Snarky Puppy

Deze band spreekt me uiteraard erg aan vanwege de drie toetsenisten en in het bijzonder de toetsenist Cory Henry.

%d bloggers liken dit: